انواع نمودار

انواع نمودار

انواع  چارت یا نمودار

 

در همه روش های تکنیکال اولین و مهمترین ابزار جهت تحلیل، در اختیار داشتن نمودار یا چارت یک سهام می باشد. هر نمودار از دو مولفه اصلی زمان ( محور افقی) و قیمت (محور عمودی ) تشکیل شده است. پس در هر لحظه از زمان یک نقطه دیتا برای هر سهم موجود می باشد. که بر مبنای اینکه این دیتا مربوط به چه مقطع زمانیست. نمودار ها به انواع تایم فریم های مختلف مثل ماهیانه، هفتگی، روزانه و ساعتی و غیره تقسیم می شود. بطور مثال در تایم فریم ماهیانه هر نقطه-دیتا نشانگر قیمت آن سهم در ماه مربوطه می باشد.

 

نمودار حسابی یا لگاریتمی ؟

از منظر رسم انواع نمودار ها به دو دسته حسابی و لگاریتمی تقسیم می شوند. نمودارها معمولا بصورت خام (قیمت سهام) از طرف کارگزاری ها یا بروکرها تحت پلتفرم های معاملاتی مثل متاتریدر در اختیار سرمایه گذاران قرار می گیرد. که به این نمودارها حسابی گفته می شود. در صورتیکه از مقادیر قیمت لگاریتم گرفته شود و نمودار اصلاح گردد. نمودار نیمه لگاریتمی میگردد.(عرفا این نمودارها را لگاریتمی می نامند.) پس از لگاریتمی شدن نمودار دیگر بجای اینکه با قیمت سهام روبرو باشیم در واقع با درصد تغییر قیمت مواجه خواهیم شد. که این امر برای هر سرمایه گذاری اهمیت فراوانی دارد. اجازه بدید با یک مثال به این مسئله بپردازیم.

 

مثال کاربردی

فرض کنید شما بعنوان یک سرمایه گذار یک سهم را در قیمت 400 تومان خریداری کرده اید و در قیمت 2400 تومان فروختید. در این صورت شما 2000 تومان سود کرده اید و به نسبت سرمایه اولیه (400) تومان شما 500% سود کرده اید. حال حالتی را درنظر بگیرید که شما یک سهم را 3000 تومان خریداری کرده اید. و در قیمت 5000 تومان فروخته اید. در این حالت نیز شما 2000 تومان سود کرده اید. ولی آیا ارزش این 2000 تومان با حالت اول برابر است؟ قطعا اینچنین نیست.! چرا که در حالت دوم سرمایه اولیه شما (3000) تومان بوده و درصد سود شما 75% درصد خواهد بود.

دقیقا فرق نمودار حسابی و لگاریتمی همین است. در نمودار حسابی چون فقط با قیمت سروکارداریم درصد سود نشان داده نمی شود. ولی در نمودار لگاریتمی ما با تغییرات قیمت که نشان دهنده درصد سود می باشد، روبرو هستیم. هرچه اختلاف قیمتی در نمودار بیشتر باشد فرق نمودار حسابی و لگاریتمی بیشتر نمایان می گردد.

این موارد به خوبی در شکل های زیر نشان داده شده است.

نمودار حسابی

 

نمودار لگاریتمی

 

در روش های تکنیکال از جمله روش الیوت بایستی از نمودار لگاریتمی استفاده گردد.

 

در پلتفرم متاتریدر که بیشتر کارگزاری ها از آن استفاده میکنند، امکان لگاریتمی کردن نمودار بصورت پیش فرض وجود ندارد. و برای انتقال دیتا از متاتریدر به سایر نرم افزارهای تحلیلی می توانید از بخش محصولات اکسپرت انتقال دیتا را تهیه فرمایید.

 

انواع نمودار

 

1- نمودار خطی (Line Chart)

یکی دیگر از اوناع نمودار ها نمودار خطی است. اگر در هر تایم فریم تنها قیمت بسته سهم درنظر گرفته شود یک نقطه-دیتا خواهیم داشت. که با اتصال همه نقاط چارت بصورت خطی رسم می گردد. آر.ان. الیوت، پرکتر و بالان از این نوع چارت و در مقیاس لگاریتمی برای نحلیل خود استفاده می کنند. پس کسانی که می خواهند از روش امواج الیوت استفاده کنند باید از این نوع نمودار استفاده کنند. تا بتوانند دید یکسانی نسبت به اساتید اشاره شده به چارت ها داشته باشند.

از معایب این نوع نمودار می توان به عدم نمایش تغییرات قیمت در تایم فریم مربوطه اشاره کرد. بطوری که اگه ما سهمی را در تایم روزانه دنبال میکنیم نمودار خطی آن فقط قیمت بسته شدن هر روز رو به ما نمایش می دهد و از نمایش تغییرات قیمت در طول روز ناتوان است.

نمودار خطی

 

2- نمودار میله ای (Bar Chart)

در این نوع نمودار در هر تایم فریم برای هر دیتا مقادیر قیمت باز شدن سهم در ابتدای بازه زمانی و قیمت بسته شدن سهم و همچنین بیشترین و کمترین مقادیر نمایش داده می شود.بار چارت

از معایب این نوع نمودار می توان به نمایش تغییرات قیمت در تایم فریم مربوطه در یک خط عمودی اشاره کرد. هرچند این نمودار عدم نمایش نوسانات قیمت که در نمودار خطی بود را برطرف کرده ولی بدلیل نمایش نوسانات در یک خط عمودی امکان موج شماری را بخوبی فراهم نمی کند.

میله ای

 

3- نمودار شمعی (Candlestick Chart)

کندل استیک

یکی از محبوب ترین انواع نمودار ها، نمودار شمعی است. نمودار شمع ژاپنی از نظر عملکرد تقریبا مشابه نمودار میله ای می باشد. ولی روش های تحلیل تکنیکال زیادی از جمله الگوهای شمعی و پرایس اکشن برمبنای اشکال آنها شکل گرفته است. ولی همچنان نمی تواند بهترین نوع نمودار برای موج شماری به روش امواج الیوت باشد.

نمودار کندل استیک

 

4-نمودار موجی (Wave Chart)

این نمودار در واقع ابداعی گلن نیلی بنیانگذار روش نئوویو می باشد. کسانی که مایل هستند از روش نئوویو برای تحلیل استفاده کنند حتما بایستی از نمودار موجی (کش دیتا) استفاده کنند. چرا که نیلی سعی کرده است معایب نمودارهای قبل را برطرف نمایند. همچنین تلاش کرده نمودار به نحوی باشد که برای موج شماری و ایجاد قوانین قیمتی و زمانی مناسب باشد. لذا به گفته نیلی اگر بخواهید از قوانین و الگوهای اشاره شده در کتاب استادی در امواج الیوت استفاده کنید. حتما باید از این نوع نمودار استفاده نمایید. و اگر از سایر نمودار ها استفاده کنید ممکن است الگوهای شما مشابه کتاب نیلی شود یا نشود.

 

نکته مهم:

در اصل اسم نمودار گلن نیلی “نمودار موجی” یا “ٌ Wave Chart ” می باشد. و کش دیتا در واقع نوع بازار است که شامل بازار Cash (Spot) ، Future و option می باشد. تفاوت این بازارها و نوع قراداد آنها را می توانید با یک سرچ ساده در گوگل پیدا نمایید. ولی بطور خلاصه بازارهای کش در واقع بازارهای نقدی است که کالا یا سهام با همان قیمت در لحظه معامله انجام می شود. ولی در بازار آتی شما یک کالا را براساس قیمتی برای تحویل در آینده معامله میکنید. ( مثل بازار زعفران آتی در ایران)

در بازار کالاها (commodities) امکان هر دو نوع معامله Cash Market یا Futures Market وجود دارد و برای هر بازار نمودار و دیتای متفاوتی وجود دارد. که هر چه به زمان تسویه حساب قرادادهای آتی نزدیک می شویم قیمت دو نوع نمودار به هم نزدیک می شوند.

 

 

نمودار گلن نیلی

گلن نیلی توصیه می کند که همیشه از نمودار Cash Market جهت رسم نمودار موجی استفاده کنید. و برای رسم آن مقادیر High و Low را به ترتیب وقوع در هر تایم فریم و در یک شیار زمانی مساوی رسم نمایید. به همین دلیل نمودارهای ایشان به شکل ذیل Label گذاری می گردد.

Weekly Cash Data  ( Highs & Lows plotted in order)

که مفهوم آن این است نمودار موجی در تایم فریم هفتگی براساس دیتای بازار نقدی (کش) و به شکل ترتیب وقوع High و Low ها رسم گردیده است.

 

شاید علت همه گیر شدن این نوع نامگذاری به شکل کش دیتا همین باشد. لذا ما هم جهت همسان سازی از همین غلط مصطلح استفاده می کنیم و از این به بعد بصورت نمودار کش دیتا نام گذاری می کنیم. در هر صورت متن شخص نیلی هم جهت اطمینان شما آورده شده است.

let’s say you drew a daily chart based on the high and low in the order they occurred (this is what I call a “wave” chart). Each high or low plotted will constitute “1 unit” of time. This applies no matter what time frame is chosen – monthly, weekly, daily, hourly, etc.

 

رسم کش دیتا

روش رسم این نمودار را با یک مثال توضیح می دهیم. فرض کنید شما می خواهید نمودار کش دیتای یک سهم را در تایم فریم روزانه رسم کنید. برای اینکار شما باید ابتدا مقادیر High و Low سهم در هر روز را مشخص کنید. سپس برای تعیین اینکه در هر روز کدامیک از مقادیر High و Low زودتر اتفاق افتاده است، به دیتای یک تایم فریم پایه نیاز دارید.

 

تایم فریم پایه

این تایم فریم باید بخوبی تغییرات قیمتی سهم در طول روز را مشخص نماید. توصیه شده برای انتخاب تایم فریم پایه از رابطه (1/40) تایم فریم اصلی استفاده نمایید. یعنی اگر شما در یک بازار 24 ساعته (مثل جفت ارزها) تحلیل می کنید. باید از تایم فریم 30 دقیقه بعنوان تایم فریم پایه استفاده کنید. یا در بورس ایران که هر روز تقریبا 4 ساعت می باشد باید از تایم فریم 5 دقیقه استفاده کنید. توجه به این نکته مهم است که این فرمول ها صرفا توصیه می باشد. و مهم این است شما تایم فریمی را انتخاب کنید که به خوبی تقدم و تاخر مقادیر High و LoW روزانه را به شما نشان بدهد.

حال کافیست برای هر روز یک شیار زمانی دلخواه (فاصله افقی ثابت) در نظر بگیرید. آن رو به دو بخش مساوی تقسیم کنید. و مقادیر حداقل و حداکثر را به ترتیب وقوع در مرکز این دو بخش قراردهید. و آنها را با خط بهم وصل کنید.

انواع نمودار (کش دیتا)

 

روش کاربردی

اگر بخواهم کاربردی تر رسم کش دیتا را توضیح دهم. می توان گفت پس از استخراج همه مقادبر حداقل و حداکثر قیمت در تمام روزها و همچنین مشخص کردن تقدم و تاخر زمانی هر کدام، کافیست در اکسل در یک ستون تاربخ روزها و در یک ستون مقادیر حداقل و حداکثر را به ترتیب وقوع وارد نمایید. و برای آن دیتا نمودار رسم کنید. فراموش نکنید کش دیتای رسم شده هم باید به صورت لگاریتمی باشد.

همانطور که مشخص است رسم کش دیتا یک کار زمان بر (مخصوصا برای بورس که تعداد سهام زیادی وجود دارد) می باشد. لذا علاقمندان می توانند جهت تهیه اکسپرت تولید کش دیتا به بخش فروشگاه مراجعه نمایند. و بصورت اتوماتیک نمودارهای متاتریدر 5 رو به کش دیتای مد نظر نیلی با دقت بی نظیر تبدیل نمایند. و آنها را به نرم افزار تحلیلی مدنظر انتقال دهند.

همچنین برای مشاهده ویدئو آموزش رسم کش دیتا بصورت دستی و نحوه رسم با اکسپرت از بخش آموزش نئوویو دیدن فرمایید.

 

نمودار تعدیل شده یا تعدیل نشده ؟

انواع دیگر نمودار به دو دسته تعدیل شده و تعدیل نشده تقسیم می شوند. در بازارهایی مثل بورس ایران که بدلایل مختلف ازجمله افزایش سرمایه یا تقسیم سود و غیره. گپ های قیمتی در نمودار ایجاد می شود. نیاز هست که نمودار ها تعدیل شوند. چرا که روش های تحلیل تکنیکال و مخصوصا روش الیوت بر مبنای نموداری است که نماینگر روانشناسی توده مردم و بدون تغییر قیمت تصنوعی در نمودار می باشد. روش های متعددی برای تعدیل نمودار وجود دارد. که توسط شرکت های ارائه دهنده دیتا در اختیار شما قرار می گیرد. که بهترین نوع تعدیل روش عملکردی می باشد. هرچند به شخصه توصیه می کنیم همیشه نیم نگاهی به نمودارهای تعدیل نشده نیز داشته باشید.

 

امیدوارم از مقاله “انواع نمودار” استفاده لازم را برده باشد.

 

برای دریافت مطالب جدید می توانید در کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام شیراز نئوویو ما را همراهی نمایید.

موفق و پیروز باشید.

 

تلگرام شیراز نئوویو

درباره ی نادر برادری

نادر برادری هستم کارشناس ارشد سازه، 42 ساله و ساکن شیراز. پس از 20 سال تحقیق و تجربه عملی در بازارهای مالی، مفتخرم حاصل دانش و تجربه خودم را در اختیار علاقمندان به سرمایه گذاری در بورس و سایر بازارهای مالی قرار دهم.

9 دیدگاه

  1. سلام
    وقت بخیر
    بنده یک سول داشتم در مورد نمودار
    ممنون میشم اگه پاسخ بدهید
    سوال: وقتی ما نمودار کش دیتا رو ایجاد کردیم و مدت زمان هر شیار زمانی رو یک واحد در نظر گرفتیم و بر اساس وقوع کمترین و بیشترین مقدار قیمت نقطه ای در هر نیم واحد زمانی قرار دادیم تا یک موج بدست آید. طول زمانی آن تک موج یک واحد زمانی است و به همین منوال برای موج های هر شیار
    حال اگر این دو موج از دوشیار مجاور را بخواهیم با یک خط به هم وصل کنیم در حقیقت یک موج مابین آن دو شیار قرار میگیرد که در حالت های متفاوت میتواند روی اندازه ی قیمتی موج قبلی یا بعدی تاثیر بگذارد .حال سوال اینجاست که این موج رابط در زمان بررسی قوانین پیش ساخت منطق در مواردی بصورت تک و در موارد دیگر ممکن است متصل به موج قبلی یا موج بعد از خود باشد و برای بررسی باید مدت زمان آن نیز بررسی شود.سوال من اینجاست که وقتی موجی بین دو موج دیگر اتصال برقرار کرده و آن دو موج دیگر مدت زمان شیار را به خود اختصاص دادند , تکلیف این موج رابط از نظر زمانی چه میشود؟

    • درود

      قوانین نئوویو برمبنای کش دیتا طراحی شده لذا باید خطوط رابط نیز در بحث زمان لحاظ گردد.

      • سلام مجدد
        سپاسگزارم از اینکه خیلی سریع پاسخ بنده رو دادید
        عذرخواهم که دوباره سوال میکنم به گمانم سوالم رو واضح نپرسیدم
        منظور من این بود وقتی که در نقاط ماکزیمم و مینیمم هر شیار زمانی زا بهم وصل کردیم در حقیقت کل زمان آن شیار به آن موج اختصاص می یابد(یعنی آن موج معرف آن شیار زمانی است) , حال برای خط واسط بین دو شیار زمانی جه مدت زمان را باید در نظر گرفت؟
        (وقتی دو موج از دو شیار مجاور را در نظر بگیریم در حقیقت دو موج داریم که مجموع زمان آن دو موج با مجموع زمان آن دو شیار برابری میکند, حال اگر بخواهیم خط واصل را نیز یک موج در نظر بگیریم و برای آن زمان تعیین کنیم در حقیقت زمانی نداریم که بشود برای آن در نظر گرفت)

        باز هم ممنون و سپاسگزارم

        • درود
          توجه کنید دو مسئله داریم:

          1- زمانی که شما می خواهید زمان دو موج را در کش دیتا مقایسه کنید صرفا تعداد تک موج ها را بشمارید فارق از اینکه این تک موج مربوط به شیار اصلی است یا خط رابط هست. مثلا اگر موج A برابر با 3 تک موج و موج B برابر 5 تک موج باشد موج C باید نصف مجموع آنها یعنی 4 تک موج زمان صرف کنید. مهم نیست این تک موج رابط هست یا نیست.

          2- زمانی که شما میخواهید از روی کش دیتا زمان آینده رو پیش بینی کنید باید تعداد تک موج ها رو تقسیم بر دو کنید. در مثال بالا اگر تایم ماهیانه باشیم موج C فرضی ما باید نصف 4 تک موج یعنی 2 ماه زمان صرف کند. اگر در تایم هفتگی باشیم 2 هفته و اگر در تایم روزانه باشیم 2 روزه.

          سپاسگزار می شوم اگر سوالات تخصصی را از طریق انجمن سایت مطرح نمایید.

          موفق باشید.

  2. سلام و عرض ادب
    اگه ممکنه بگین از کجا میتونم انواع این نمودارها رو برای بورس تهران پیدا کنم؟ یعنی کجا نمودار مثلا کندل ساعتی و روزانه و ماهانه و …. یه نماد رو میشه پیدا کرد؟ نمودارهایی نظیر آر اس آی رو چطور؟ یعنی باید دونه دونه برای هر بازه ای که میخوایم رسم کنیم یا نرم افزار یا سایتی هست که بشه این نمودار ها رو ازش گرفت

    • نادر برادری

      با سلام
      شما می تونید از بخش آموزش انتقال دیتا ویدئو اموزشی انتقال دیتا از متاتریدر رو ملاحظه بفرمایید. در بخش مقدمه اون این موارد توضیح داده شده است. ولی خیلی خلاصه بخوام پاسخ بدم می تونید به سایت کارگزاری مفید مراجعه کنید و برنامه مفیدتریدر رو دانلود کنید تمام این موارد که فرمودید در مفید تریدر موجود هست. اگر هم بخواهید حرفه ای تر کار کنید می تونید با تهیه اکسپرت انتقال دیتا اطلاعات هر سهم رو به نرم افزارهای تحلیلی منتقل کنید و در انجا تخصصی به تحلیل سهم بپردازید

  3. جواد حیدریان

    ممنون از تحلیل های دقیق شما جناب مهندس

دیدگاهتان را بنویسید